B à la Brown 2011.08.13. 01:17

Hol található Magyarország legnagyobb holtága?


 
 
 
A Szarvasi-Holt-Körös (egyéb elnevezései: Kákafoki holtág, Bikazugi holtág) 1836-ban és 1888-ban jött létre, amikor is egy-egy ásott mederrel átvágták a csaknem 30 km-es Körös-kanyart. Így született az ország legnagyobb holtága, mely egyben a Tisza vízrendszerben lévő legnagyobb ármentesített területi holtág is! A Szarvasi-Holt-Körös pontos hossza 29,3 km, mederszélessége 70-100 m, átlagos vízmélysége 2,2 m, legnagyobb vízmélysége pedig 3-3,5 m. Területe 207 ha, víztérfogata 4,5 millió köbméter.
Állami tulajdon, kezelője a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság, a halászati jog a Halászati Kutató Intézet (HAKI) és a Körösszögi Kistérségi Kht. birtokában van.
Medrének feliszapoltsága és vízi növényzettel való benőttsége általában csekély, helyenként közepes mértékű. Jelentős szerepe van a holtágnak a jellegzetes Körös menti táj kialakításában, ezzel az idegenforgalom számára is vonzóvá teszi a térséget. 

 

(Fotó: Barna Béla)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemszarvast.blog.hu/api/trackback/id/tr453150135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása