B à la Brown 2011.08.10. 15:57

Leül fiam egyes

 leül fiam egyes. körülbelül ilyen érdemjegyet kapnának a másodéves egri főiskolásaim, ha írásgyakorlat órára beadnának egy ilyen dolgozatot, mint a 

 

 

mierteppenszarvas.blog.hu

 

az én, a blogírók és mindenki szerencséjére nem órán vagyunk. :))

 

csemegézzünk hát eme remek dolgozatból:

"mindig korhely halászlevest" helyesen: halászlevet

"Talán egy horgász a Körös partján, aki ismeri a folyó minden rezdülését, és már generációk óta ugyanarra a helyre jár halat fogni?" - generációk óta nem, max születése óta járhat ugyanarra a helyre

"Rögtön elő tőrt belőle az apai tanítás" - előtört - egybeírva, rövid ö-vel

"végkép szóban sem jöhetett" helyesen: szóba se jöhetett

 

 

természetesen kekeckedésnek fogják venni, de nem az. ez csak egy egyszerű problémafelvetés, mutattam magyartanár ismerőseimnek, simán buktatnák őket gimiben. de szerintem a legnagyobb baj nem is a nyelvhelyességgel van, hanem azzal, hogy egyszerűen nem tudnak írni. hogy blogolni nem tudnak, az még oké, hiszen sosem csinálták. a blogírás más mint a rádió. valószínűleg jó rádiós műsorvezető az egyik "élményellenőr". szóval nem a blogolással van gond, hanem az írni tudással. csapongós, terjengős, érthetetlen, követhetetlen. végül is ez se lenne baj, sőt, sokaknak (akik benne vannak vagy érintettek) még tetszik is, még lehet, hogy sokan humorosnak is találják. 

de a profi élményellenőrtől enyhén szólva messze van ez az egész. évek óta nem voltak nyaralni - hogyan is érthetnek így a turizmushoz? blogolni nem blogoltak még. (az hogy belejönnek, nem válasz, gondoljon ilyenkor mindenki arra, hogy sebészorvosát sem így biztatja, majd belejön drága). az egyik blogbejegyzésben írták, hogy lemerült az aksi, majd fényképeznek máskor. kérdezzünk meg erről egy esküvői fotóst, mit szól hozzá, mármint a lemerüléshez.

szóval kedves olvasóim, a turisztikai szakírás (vagy ahogyan Szarvason nevezik: turisztikai élményellenőrség) egy szakma. érteni kell(ene) a turizmushoz. érteni kell(ene) a blogíráshoz. (egyáltalán, szerkesztési elvekhez) érteni kell(ene) a fotózáshoz. videózáshoz. ez így gagyi, amatőr ömlengés, ami nem baj, ha ez kell. valószínűleg ez kell Szarvas városának. 

 

 

mielőtt bárki beszólna: nem savanyú a szőlő. a jobbítás szándéka vezérel, mint tanári pályámon mindig is. kívánom a szerzőknek, hogy írják tovább sok lendülettel blogjukat, a szarvasiaknak kívánok sok turistát és kirándulót. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemszarvast.blog.hu/api/trackback/id/tr663143846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsondír 2011.08.12. 23:54:29

Szarvasiként nagyon sajnálom, hogy ennek az eredetileg jó elképzelésnek ez lett az eredménye. A mierteppenszarvas.blog.hu lényegében két ember ingyen pihenését támogató cégek reklámozásáról szól. Ez szánalmas. A blogírók szégyellhetik magukat.

B à la Brown 2011.08.13. 01:23:49

eredetileg tényleg jó elképzelés. egyébként, a támogató cégek reklámozásával nem is lenne gond. lehet ízlésesen, minőségileg reklámozni azokat is. mert lehet hogy látok egy vállalkozást, és ha jól van megcsinálva, a blogbejegyzés alapján azt mondanám: hu, el kellene menni Szarvasra. de sajnos ez még a támogató cégek reklámozásának is gyenge, nagyon gyenge.

laczsu 2011.08.18. 19:36:20

Tisztelt Tanár Úr!

De. Savanyú a szőlő. Ön bizonyosan profi, vagy legalábbis úgy gondolja.
Itt viszont véleményem szerint nem egy önjelölt profira van szükség, hanem
ugyan olyan egyszerű földi halandó érdeklődő turistára mint a nem tudom milyen zsűri nagyszerű érzékkel választott. Természetesen jól kommunikáló,
fiatalos, szimpatikus párra, amilyen Erika és Áron. Már több ismerősömmel
folyamatosan nézzük Őket és biztosan elmegyünk Szarvasra. Eddigi nyaralásainkból mindig kimaradt. Nagyszerű reklámja ez a városnak.
Amennyiben profi képet akartunk volna Szarvasról akkor egy útikönyvet veszünk és nem biztos, hogy Tanár Úr útikönyv szerű blogjait olvassuk.
A "leülsz fiam egyes" ről meg csak annyit Tanár Úr, "nem az iskolának az
életnek tanulunk"

Tisztelettel: Egy leendő Szarvasi túrista

B à la Brown 2011.08.18. 20:26:40

Kedves Laczsu!

először is, nem vagyok önjelölt profi, ezt azért szögezzük le.

másodszor, valóban nem az iskolának tanulunk.
sok mindenben egyetérthetnénk, talán ebben is. abban is egyetértek, hogy Erika és Áron fiatalos és szimpatikus pár.
ezzel nincs is baj.
a médiacég által vezényelt kampány elérte célját, Szarvasra fognak látogatni. ennek szívből örülök, még ha nem is hiszi el.

arról, hogy valahová amatőrre vagy profira van szükség, évezredek óta megy a filozófiai vita. millió kreatív amatőr volt sokkal sokkal jobb ezernyi profinál, ez nem vitás.

mindazonáltal azt gondolom, jobb azért profikkal dolgozni. Áron például profi rádiós, eszembe nem jutna versenybe szállni vele.
azt gondolom, hogy a turizmus is szakma.
ugyanúgy, mint a villanyszerelő vagy az orvos. nem gondolom, hogy örülne, ha "egyszerű érdeklődő földi halandó" műtené, vagy vezetné be az áramot a lakásába. bár ez utóbbinak is van hagyománya, Magyarországon mindenki ért a villanyszereléshez is. sokszor nincs is baj ezzel, csak amikor meghal egy kisgyerek rosszul bekötött vezeték miatt.
ezektől függetlenül persze csinálhatják jól, sok sikert is kívánok nekik, de szerintem sok sok ember szereti is őket.

és a savanyú a szőlőt azért még egyszer kikérem magamnak. nem. nem savanyú. a következő öt hónapra 13 darab repülőjegyem van. kínától malajziáig, fülöp-szigetektől olaszországig. emellett sok sok szépséges alföldi helyet is felkeresek persze, holnap is indulok például szeged környékére.
szóval nincs bennem sértettség és ismétlem még egyszer, nem savanyú a szőlő.
nagyon kellemes szarvasi tartózkodást kíván:
barna béla

seahawks 2011.08.21. 17:31:37

kötözködhetek én is???

1. a halászleves is helyes, akármilyen hihetetlen, van ahol így mondják.
2. járhatott generációk óta ugyanarra a helyre, mert egy generáció ugye 20-40 évet jelent, és ha valaki már 80 éves akkor már 2-3 generációt megélt...

szarvasiszilvi 2011.08.21. 23:32:01

tanár bácsi miért tetszik mindig kisbetűt használni. magyaros kollégának azért ne nagyon mutogassa ezt a szöveget. és kérjen tanácsot internetmarketingestől is. mert ez a szöveg ránézésre is olyan messze van a(z) (működő) internetes szövegírástól, mint eger szarvastól.
Egyébként igaza van - magyartalan, rossz helyesírású, sokszor érdektelen szövegek, fotók ( bár imádom a kutyákat, azért ez a kutya már sok, és a csigánál végképp feladtam fogadalmamat, hogy csak szeptember elején fogom elemezni/összehasonlítani a szarvasiak akcióját. ) A miérteppenszarvas.blog.hu oldal ( és egyéb oldalai ) az anti-internetmarketing (és marketing!) megoldások példás gyűjteménye.

B à la Brown 2011.08.22. 00:16:58

@seahawks: persze, bárki kötözködhet. vagy kijavíthat:) köszönöm az észrevételeket, üdvözlettel: bb

B à la Brown 2011.08.22. 00:26:38

@szarvasiszilvi: jó kérdés a kisbetű, majd egyszer kifejtem:) igen, eger messze van szarvastól, de azt nem értem, hogy miért kellene internet-marketingestől tanácsot kérnem?:) ennek az oldalnak nem az a célja. a marketingre van másik oldal. ha nem lenne az az oldal, az internet-marketing így is elérte volna célját, az ötlet bevált, sokan beszélnek Szarvasról, sokan talán utazni is fognak. :)
az elemzésére kíváncsi vagyok, sok üdv, bb
süti beállítások módosítása