B à la Brown 2011.09.02. 17:54

Transzparencia

 

  

 
Magyarországon még nem divat a Transzparencia nevű társasjáték. 
Én szeretem játszani. Tudjátok hogy kell?
Olyan mint egy puzzle. Az alábbiakban leírtam néhány mondatot, képzeletben szétdaraboltam ollóval. A ti dolgotok, hogy összerakjátok.
Ilyen egyszerű ez a játék. 
Ha a végén kijön valami, gondoljatok arra, hogy a blogban szereplő személyek csak a képzelet és blogírói fantáziám szüleményei. :)))))
 
Szóval itt vannak a (világhálón is legálisan fellelhető) puzzle darabok:
 
 
Kerekes Áron Sunshine Rádió, Nyíregyháza
 
 
Saliga Péter Sunshine Rádió, Nyíregyháza
 
 
Hegyalja Fesztiválon a Sunshine Rádió, Nyíregyháza
 
 
A Hegyalja Fesztivál marketingjét a Próbakő Kommunikáció
 
 
A Miért éppen Szarvas marketingje a Próbakő Kommunikáció
 
 
Saliga Enikő Próbakő Kommunikáció munkatársa
 
 
A Hegyalja Fesztivál életre hívója s máig főszervezője egy szarvasi fiatalember, Bukovinszky Béla
 
 
A Miért éppen Szarvas döntőjében zsűritag: Bukovinszky
 
 
A Miért éppen Szarvas? nevű állomállást Tóth Erika és párja, Kerekes Áron nyerte

 

5 komment

B à la Brown 2011.08.21. 09:43

Szarvasvadászat fényképezővel

 

 

Nem vadásztam még soha puskával. Csak fényképezőgéppel. Augusztus 20-án ezt a szarvast sikerült lencsevégre kapnom. Nem, nem Szarvason, Szerbiában. 

 

 

De ha valakinek mégis vadászni támad kedve Szarvas város környékén, akkor jó ha tudja hogy:

 

"Két vadásztársaság is működik Szarvason. Elsősorban apróvadra - fácán, nyúl - vadászhatnak a vendégek a város határában, de nem ritka vad az őz sem.

Érintetlen természeti környezet, magas színvonalú vadgazdálkodás, kombinálható vadásztúrák, minden évszakban felejthetetlen élményt nyújtó vadászatok. Ezek azok a jellemzők, amelyek miatt vidékünket évről évre mind több külföldi és hazai vadász keresi fel."

A két társaság az Arborétum Vadásztársaság (1970-ben alakult) és a Táncsics Vadásztársaság. 

 

fotó: Barna Béla

2 komment

B à la Brown 2011.08.20. 07:58

Repülés Napernyővel („Parasol”) a Libalaposon, 1913-ban

 

A hazai repülés történetében kimagasló helyet foglal el a szarvasi születésű Székely Mihály (eredeti családi nevén Szrnka), a magyar aviatika úttörője. 1885. január 11-én született. A szarvasi gimnázium diákja volt 1895-1903-ig, és tanulmányait jeles érettségi bizonyítvánnyal fejezte be. Gépészmérnöki oklevelét a budapesti műegyetemen szerezte meg. Ezt követően több éven át repülőgép-szerkesztéssel és repüléssel foglalkozott. Érdemei elismeréseként 1911-ben állami ösztöndíjban részesítették és tanulmányútra küldték a Franciaországba. Innen a bécsújhelyi repülőtérre és repülőgépgyárba került, ahol pilótavizsgát tett, s berepülőpilótának és konstruktőrnek szerződtették. Az itt rendezett nemzetközi repülőversenyen 1090 m magasságra emelkedett – ami akkor rekordnak számított. Sikereinek csúcsát 1911. július 19-én érte el azzal, hogy Bécsújhelyről Budapestre repült. Az utat osztrák gyártmányú gépen tette meg 4 óra 20 perc alatt. Érdemeinek elismeréséhez tartozik az is, hogy az akkori magyar kormány 30 ezer koronát utalt ki számára azzal, hogy azt a hazai aviatika fejlesztésére fordítsa. Az összegből 1913-ig négy miniplánt – egyfedelű repülőgépet - épített. Ezek közül az egyikkel, a „Parasol” nevű gépével Székely bemutató repülést tartott Szarvason. A kétüléses gondolával ellátott gép hajtóműve 50 lóerős volt, tömege 260 kg, fesztávolsága 11 m, hossza 8,8 m, magassága 2,9 m, sebessége 70 km/h. A korabeli tudósítások szerint Székely a szarvasi bemutatót eredetileg 1913. július 13-ra tervezte, azonban az esős, viharos idő miatt ekkor nem vállalta a felszállást. Erre egy hét múlva, 1913. július 20-án került sor. Sok ezer érdeklődő jelenlétében a szarvasi Libalapos – az Öntözési Kutató Intézet lakótelepének - területéről szállt fel gépével, és mintegy 15 km-es repülés után sértetlenül ért földet. Ez a szarvasi volt egyébként az egyik utolsó repülése, mert egy hónappal később, 1913. augusztus 20-án rendezett budapesti repülőversenyen lezuhant, kórházba került, s ezután végleg lemondott a további repülésekről. Budapesten hunyt el 1959. április 3-án.
 
Székely Mihály emlékét Szarvason a Vajda Péter u. 1-es szám alatt a Tessedik Sámuel Múzeum, az egykori református gimnázium falán márványtábla őrzi, illetve a Kossuth Lajos u. 9. szám alatt a Székely Mihály Szakmunkásképző, Szakközépiskola és Diákotthon épületén egy bronzreliefes emléktábla.
 
 
A magyar repüléstörténet egyik úttörőjének szülővárosában van manapság is egy kis repülőtér. A Kákahalmi repülőtér füves, 550 m hosszú kifutópályája Szarvas és Szentes közötti úton található. Kisebb repülőgépek leszállására és felszállására alkalmas. (Pozíció 6km/3nm S Szarvas/ Koordináta / Co-ordinates N464815 E203140 / Magasság / Elevation 81m 272ft).
 
 

Szarvasról a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér egyébként pontosan 142 km távolságra található.

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.08.13. 01:17

Hol található Magyarország legnagyobb holtága?


 
 
 
A Szarvasi-Holt-Körös (egyéb elnevezései: Kákafoki holtág, Bikazugi holtág) 1836-ban és 1888-ban jött létre, amikor is egy-egy ásott mederrel átvágták a csaknem 30 km-es Körös-kanyart. Így született az ország legnagyobb holtága, mely egyben a Tisza vízrendszerben lévő legnagyobb ármentesített területi holtág is! A Szarvasi-Holt-Körös pontos hossza 29,3 km, mederszélessége 70-100 m, átlagos vízmélysége 2,2 m, legnagyobb vízmélysége pedig 3-3,5 m. Területe 207 ha, víztérfogata 4,5 millió köbméter.
Állami tulajdon, kezelője a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság, a halászati jog a Halászati Kutató Intézet (HAKI) és a Körösszögi Kistérségi Kht. birtokában van.
Medrének feliszapoltsága és vízi növényzettel való benőttsége általában csekély, helyenként közepes mértékű. Jelentős szerepe van a holtágnak a jellegzetes Körös menti táj kialakításában, ezzel az idegenforgalom számára is vonzóvá teszi a térséget. 

 

(Fotó: Barna Béla)

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.08.10. 15:57

Leül fiam egyes

 leül fiam egyes. körülbelül ilyen érdemjegyet kapnának a másodéves egri főiskolásaim, ha írásgyakorlat órára beadnának egy ilyen dolgozatot, mint a 

 

 

mierteppenszarvas.blog.hu

 

az én, a blogírók és mindenki szerencséjére nem órán vagyunk. :))

 

csemegézzünk hát eme remek dolgozatból:

"mindig korhely halászlevest" helyesen: halászlevet

"Talán egy horgász a Körös partján, aki ismeri a folyó minden rezdülését, és már generációk óta ugyanarra a helyre jár halat fogni?" - generációk óta nem, max születése óta járhat ugyanarra a helyre

"Rögtön elő tőrt belőle az apai tanítás" - előtört - egybeírva, rövid ö-vel

"végkép szóban sem jöhetett" helyesen: szóba se jöhetett

 

 

természetesen kekeckedésnek fogják venni, de nem az. ez csak egy egyszerű problémafelvetés, mutattam magyartanár ismerőseimnek, simán buktatnák őket gimiben. de szerintem a legnagyobb baj nem is a nyelvhelyességgel van, hanem azzal, hogy egyszerűen nem tudnak írni. hogy blogolni nem tudnak, az még oké, hiszen sosem csinálták. a blogírás más mint a rádió. valószínűleg jó rádiós műsorvezető az egyik "élményellenőr". szóval nem a blogolással van gond, hanem az írni tudással. csapongós, terjengős, érthetetlen, követhetetlen. végül is ez se lenne baj, sőt, sokaknak (akik benne vannak vagy érintettek) még tetszik is, még lehet, hogy sokan humorosnak is találják. 

de a profi élményellenőrtől enyhén szólva messze van ez az egész. évek óta nem voltak nyaralni - hogyan is érthetnek így a turizmushoz? blogolni nem blogoltak még. (az hogy belejönnek, nem válasz, gondoljon ilyenkor mindenki arra, hogy sebészorvosát sem így biztatja, majd belejön drága). az egyik blogbejegyzésben írták, hogy lemerült az aksi, majd fényképeznek máskor. kérdezzünk meg erről egy esküvői fotóst, mit szól hozzá, mármint a lemerüléshez.

szóval kedves olvasóim, a turisztikai szakírás (vagy ahogyan Szarvason nevezik: turisztikai élményellenőrség) egy szakma. érteni kell(ene) a turizmushoz. érteni kell(ene) a blogíráshoz. (egyáltalán, szerkesztési elvekhez) érteni kell(ene) a fotózáshoz. videózáshoz. ez így gagyi, amatőr ömlengés, ami nem baj, ha ez kell. valószínűleg ez kell Szarvas városának. 

 

 

mielőtt bárki beszólna: nem savanyú a szőlő. a jobbítás szándéka vezérel, mint tanári pályámon mindig is. kívánom a szerzőknek, hogy írják tovább sok lendülettel blogjukat, a szarvasiaknak kívánok sok turistát és kirándulót. 

8 komment

B à la Brown 2011.08.07. 20:09

A bőség ókori istennőjének, Ceresnek szobra

A bőség ókori istennőjének, Ceresnek a szobrát Szarvason állították fel; eredetileg a Piac téren állt 1891 szeptemberétől az 1960-as évekig. A szobrot a Szarvastól 1063 kilométerre fekvő németországi Potsdamból hozatta Zsigmondy Béla mérnök, ő fúratta Szarvas első artézi kútját.

1968-ban kerül a szobor a Bolza kastély parkjába, hogy az elkövetkező bő három évtizedet ott töltse.

A kút 2001 óta díszíti a Fő teret: ekkor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Városszépítő Egyesület támogatásával építették újra a kutat.

 

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.08.03. 07:00

Hol forog Magyarország egyetlen, eredeti helyén lévő szárazmalma?

Fél évszázados pihenő után 2011 júniusában újra beindult Szarvason a Szárazmalom az Ady Endre utcában. A közelmúltban renoválták az épületet, és fel lett újítva a mechanika is, így minden készen állt arra, hogy ismét lovakat fogjanak a kerékbe, hogy mozgásba hozzák az öreg szerkezetet.

„Ahogy azt a Tessedik Sámuel Múzeum, és egyben a Szárazmalom igazgatója, Roszik Zoltán elmondta, ez a mai alkalom tulajdonképpen egy nyilvános főpróba, a jövőben időről-időre szeretnék beindítani ezt az egyedülálló történelmi ritkaságot”.

A malmot egyébként azért nevezik „száraz”-nak, mert meghajtása nem vízi erővel, hanem igaerővel történt. Az alsóállású, vízszintes meghajtó kerekű szárazmalom 1836-ban épült, a Bolza család készíttette szlavóniai ácsokkal, indiai rendszer szerint.
A zsindellyel fedett épület malomházból és két óriási keringősátorból állt, amelyekben két-három ló vontatta körbe a nagy kereket. A XIX. század második felében az egyik kerengősátrat lebontották. A 14,3 m átmérőjű, gúla alakú keringősátra téglapilléreken áll, magassága 9,6 m. A fő szarufákat a csillaggerendázat fogja össze. Közepéből ered a császárfa, melynek feje a tetőn felül csillagformára faragott. A malom járó kereke 13,3 m, bálványa 4,8 m, utóbbi a bálványtalpon áll, A kerengő talpába 420 akácfog ékelődik be, mely forgatja az orsókat, azok pedig a malomköveket. A vályogfalú, nyeregtetős, zsindely fedésű malomházban van a kőpad, ezeken helyezkedik el a két kőpár.
(forrás: www.szarazmalom.hu).
 
 
A XIX. század végéig takarmány- és gabonamagvakat őrölt, 1912-62 között kölest hántolt, kukoricát és árpát darált, valamint heregubót fejtett. 1883-1968 között a szarvasi Tomka család tulajdona volt. 1968-ban vásárolta meg az állam.
A XIX. század végén egyébként még mintegy 2000 szárazmalom működött az országban, ma csak három maradt meg belőlük, s a szarvasi az egyetlen, amely eredeti helyén van és ma is működik. A másik két hasonló szerkezetű szárazmalom a szatmári Tarpán van, a Vámosoroszi szárazmalom pedig áttelepítve az Országos Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén látható. 

 

a térképen a 7-es számmal jelölt helyen találjuk a szárazmalmot

(forrás: TKM, Tájak Korok Múzeumok kiskönyvtár)

 

 

 

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.08.01. 22:21

A csongrádi Szarvas az m1 Híradójában

"Munkába állt az a két szerencsés nyíregyházi fiatal, akiket ezer jelentkezőből választottak ki egy valóságos álommunkára: eszerint egy hónapig ingyen ehetnek, ihatnak, aludhatnak a csongrádi Szarvason és ezért még fél millió forintos fizetést is kapnak." 

 

(http://www.hirado.hu/Hirek/2011/08/01/19/Alomallas__Ingyen_koszt_es_kvartely_plusz_felmillios.aspx

 

szeretem a közszolgálati precizitást. a csongrádi Szarvas :))). amúgy tökmindegy hol van, mit kekeckedek, ne szőrszálhasogassak már, gondolhatnátok. kívánom a szerkesztőnek, hogy ha meghívják külföldre, a romániai Budapest m1 Híradójának szerkesztőjeként mutassák be. olyankor persze nagy a nyíg. 

 

hogy földrajzból gyengus, elnézem. de hogy a lead-ben még egyeztetni se tud, az már 2 hiba:

 

"A két szerencsés fiatalnak semmi más dolguk nincs, mint a szarvasi panzióban tapasztalt benyomásaikról egy blogot írni." 

 

szerintem helyesen egyeztetve "dolga" lenne, de tényleg nem szőrszálhasogatok. 

viszont ha nincs más dolguk, ugyan miért nem született már ma blogbejegyzés? augusztus elseje, 22.19 van és már olvasnék valamit :)

 

FRISSÍTVE: időközben augusztus másodika lett, kedd délelőtt fél 10, a tegnapi "újságom" - egy jó kis élményellenőri blogposzt - pedig még mindig nem jött meg :D 

pedig semmire nem vágytam jobban a kávém mellé :D

és csak zárójelben jegyzem meg, a kiírás így szólt:

"naponta blog bejegyzés és fotók feltöltése az internetre az aznap történtekről" - ehhez képest se kép, se blogbejegyzés  

 

ÚJABB FRISSÍTÉS 2011.08.02. 23.30.

a Miért éppen Szarvas? facebook-oldala ezt írta a Híradó tévesztéséhez:

"Erika és Áron azon dolgoznak, hogy a hónap végére ezt az országban már senki ne hibázza el:)."

ez dicséretre méltó diplomatikusság :) de 48 óra eltelt egy bejegyzés nélkül. a kommunikációs ügynökség tanácsa lehet, hogy biztos tűkön ülve várja már mindenki, ezért nem blogolnak :DD

 

4 komment

B à la Brown 2011.08.01. 17:56

(EL)Jövünk Szarvas!

 míg egy másik blogon Jövünk Szarvas! címmel egy zseniális kisfilmet láthatnak, addig én eljöttem Szarvasról, és csámborgok a világban, de azért néha-néha eszembe jut Szarvas, ezért egy játékra hívom a szarvasi lakosokat.

Szarvastól 254 kilométernyi távolságra (közúton, nem légvonalban) fotóztam egy fából faragott királyfit is, de egy szarvast is. aki megnevezi a települést, ahol a kép készült, nos annak küldök ajándékba egy szarvaskői képeslapot :)

 

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.08.01. 17:42

Hol volt iskolás Petőfi fia?

A Szabadság út 11. szám alatti egykori Bárány Vendéglő egyemeletes ház, 1801-ből való, egykor postakocsi állomás volt. Az épület homlokzatán emléktábla hirdeti, hogy a Pestről Mezőberénybe menekülő Petőfi Sándor itt szállt meg feleségével és Zoltán fiával 1849. július 5-én. A dombormű jelenete: Petőfi ökölbe szorított kézzel siet az alföldi pusztaságban. Háttérben jól látható egy kis tanya, gémeskúttal. Az égen viharfelhők gyülekeznek. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia fia, Petőfi Zoltán (Debrecen, 1848. december 15. – Pest, Józsefváros, 1870. november 5.) ekkor még csak féléves volt. A későbbi színész és költő egyébként Szarvason járta felsőbb iskoláit.

 

Szarvason járt iskolába egyébként Gyóni Géza (Áchim Géza, 1884-1917) magyar költő, kinek leghíresebb verse a „Csak egy éjszakára” kezdetű költemény. 

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.31. 22:10

Hol találjuk a Kárpát-medence közepét?

 

A nevezetes koordinátáknak, különleges földrajzi pontoknak mindenhol megvan a maga turizmusa. Sokan utaznak például a norvégiai Északi-fokra, de szeretnek az emberek az Egyenlítőnél is fotózkodni, egyik lábukkal a déli, másik lábukkal az északi féltekén állva. Én most Magyarország egy nevezetes földrajzi pontjára hívom az olvasót: a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence mértani közepéhez Szarvason.

 

A történelmi Magyarország és a Kárpát-medence mértani közepét még 1880 körül Mihályfi József szarvasi tanár határozta meg. A Szarvas városában található emlékművet egy rövidebb túrával kereshetjük fel a  Holt-Körös gátján. Ezen  vezet egyébként az 1250 méter hosszú Szarvasi Történelmi Emlékút is, mely Lestyán Goda János szobrászművész fa alkotásaival mutatja be nemzetünk történetének korszakait 17 stáción keresztül. Az utat Szentegyháza és Barót erdélyi testvérvárosok székelykapui őrzik 2000 óta. A nevezetes pontot 1939 óta egy 6,5 méter magas, belső szerkezet nélküli, négyszárnyú vitorlával ellátott malom jelöli (északi szélesség 46 fok 51’ és keleti hosszúság 20 fok 34’).
 
Szarvastól egyébként a Kárpátok teteje, a Gerlachfalvi-csúcs 260 km légvonalban, Pozsony 296 km, Fiume 504 km, Belgrád 228 km, a Kárpátkanyarban lévő Kovászna pedig 447 km.
 
A szarvasi középponthoz tett túrához a Kárpátia Térképműhely által 1999-ben készített, 1: 120000-es méretarányú Békés megye térkép ajánlható, melynek hátoldalán Szarvas környéke 1: 40000-es méretarányban szerepel. 
 

 Fotók: Barna Béla (2003)

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.25. 20:13

Amiről a gasztroblogger kutya lemaradt: a Mittrovszky-szelet

 

"Az Ország Legjobb Állása döntőseinek a Liget Wellness Hotel séfje a Mittrovszky Vladimir grófról elnevezett Mittrovszky szeletet, harcsapaprikást, szarvasi kapros túrós lepényt, kapusznyikát (jellegzetes szarvasi káposztás étel) készít, és persze a helyi szilvából főzött pálinka sem hiányozhat a felnőttek menüjéből. "  - sajtóközlemény, 2011.07.22.

 

"az esti vacsorán a három döntős csapat együtt ünnepelt: megkóstolta a szarvasi kapusznyikát, a harcsapaprikást és persze a szarvasi szilvapálinkát is." - sajtóközlemény 2011.07.25.

 

***

 igazából majdnem mindenki Mittrovszky-szeletet evett, a győztesek is, Edvi Zsófi evett haluskát, fiam pedig kolbásszal töltött sertésszeletet rántva. Kerekes Áron pedig roséfröccsöt ivott - ezeket most csak azért jegyzem le, mert Denisz kutya, az ország gasztroblogger kutyája lemaradt erről a pénteki (2011.07.22.) vacsoráról, s nem tudta megírni. :)))))))

 

Címkék:szelet szarvas mittrovszky Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.25. 17:01

Mondom Mónika, avagy a döntő

 

 "A nyíregyházi Tóth Edina, Kerekes Ármin és Deniel kutya, a „gasztroblogger” nyerte meg Az Ország Legjobb Állása versenyt, így augusztus 1-től ők állhatnak munkába Szarvas élményellenőreiként. " 

 

a hír természetesen hibás, nem Edina, hanem Erika, nem Ármin hanem Áron és nem Deniel, hanem Denisz. a direkt hibázás azért, mert a verseny egyik döntősének a nevét egy pénteki sajtóközleményben elírták. ez még oké, az nem hibázik, aki nem dolgozik. de az, hogy egy négy nappal későbbi sajtóanyagban (2011.07.25.) újra előbukkan a Mária, Marika névalak (a helyes Mónika helyett) azt már nem igazán tudom türelmesen viselni.

a hibát a Próbakő Kommunikációnak köszönhetjük. csakúgy mint a döntőről készült képeket. szerencsére a képekben nem tudtak hibázni, azokon minden rendben

 

Címkék:kommunikáció fekete mónika evelin asszonyi próbakő barnáné Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.25. 08:07

Az Ország Legjobb Állása a TV2 Naplójában

 korrekt 10 perces riportfilm ment le vasárnap este a döntőről

operatőr: Bolla Bertold, vágó: Zlinszki Mónika

 

1 komment

B à la Brown 2011.07.25. 07:27

Bulvárlap a szarvasi döntőről (Bors)

 a híd környékén forgattunk délután egykor (2011. július 22.), amikor a Próbakő Kommunikáció egyik munkatársa már telefonált pesti irodájukba, hogy adjanak ki sajtóanyagot. sajnos ebben a sajtóanyagban feleségem neve tévesen, Máriaként szerepelt. pedig ő Mónika :) a hírt innen vette át a Bors nevű bulvárlap is, tehát nem ők hibáztak

 

http://www.borsonline.hu/news.php?szarvason-kinaljak-a-legjobb-allast&op&hid=44541

 

 

 

Címkék:szarvas Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.25. 06:58

Énekes a Naplóban

 a forgatás közben (a szarvasi fahídon) találkoztunk egy mezőtúri nővel, akinek nevét az újságírók nem jegyezték fel, civilben ápoló, de hogy operát vagy operettet énekel, azt ő maga sem tudta eldönteni. :)

háttér-kulisszatitokként álljon még itt néhány kép, hogyan forgat a Napló stábja (Fotók: Barna Béla)

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.24. 21:43

Dorogi Gabriella forgat

 az ország legjobb állása verseny utolsó fordulóját (2011. július 22-én) a TV2 Napló című műsora követte végig. a szarvasi fahídon Gombár Hajnalka, a tourinform iroda vezetője mesél a döntősöknek, illetve a Napló riporterének, Dorogi Gabriellának (Fotók: Barna Béla)

Címkék:szarvas gabriella dorogi Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.24. 21:35

Óvári András, az ötletgazda

Óvári András, az ötletgazda a Holt-Körösön evez (Fotó: Barna Béla)

 

 „Harminc éve nyaralok Szarvason, és vagyok a város nagy rajongója. Szerettem volna tenni azért, hogy ezt a kedves Körös-parti várost azok is megismerjék, akik még soha nem jártak Szarvason, és azért is, hogy a szarvasiak, akik számára talán már természetes ez a gyönyörű közeg, újra felfedezzék a városuk apró szépségeit, és legyenek büszkék arra, hogy ebben a városban élhetnek” – nyilatkozta a beol.hu-nak Óvári András

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.24. 21:23

A döntő nap programja

 "Kedves Pályázó!

Ahogy a korábbi levélben már egyeztettük, szeretettel várunk Szarvason július 22-én 11.00-kor a Liget Wellness Hotelben (Szarvas, Erzsébet Liget), Az Ország Legjobb Állása verseny mindent eldöntő személyes állásinterjújára. Fontos, hogy fürdőruhát hozzatok magatokkal, mivel erre a nyertes csapat tagjainak szüksége lesz a döntést követő első felvezető feladat elvégzéséhez.

A szálló vendégül lát téged és családodat a döntő napjának éjszakájára. A 3 döntős pénteki napját a TV2 Napló műsorának stábja követi végig.

A nap a tervek szerint a következőképpen alakul

11:00 érkezés, szobák elfoglalása, készülődés

11:30 rövid közös séta 3 csapat minden tagjával

12.30 szabadprogram (melyet a stáb követ)

14:00 A mindent eldöntő állásinterjúk – személyes beszélgetés zsűritagokkal

Helyszín: Liget szálló

a zsűri tagjai (Óvári András – ötletgazda; Hanyecz Katalin – a Szarvasi Arborétum vezetője; Bogdán Tamás – Liget Wellness Hotel igazgatója; Gombár Hajnalka – a szarvasi Tourinform vezetője)

16:00 Hivatalos eredményhirdetés

16:30 Próbafeladat, amelyet a nyertes végez el: strandolás/wellnessezés/evezés

19:00 valódi szarvasi vacsora

 

Üdvözlettel: Gombár Hajni"

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.07.24. 21:21

A legjobb 3 között

 ez a levél jött:

"Kedves Pályázó,ismét sikerrel vettél egy akadályt, és bejutottál a legjobb három jelentkező közé! Hogy ez mit is jelent pontosan? Már csak egy lépést kell tenned, hogy egy hónapig turisztikai élményellenőrként kipróbálhasd a Szarvas által nyújtott változatos programokat, ellátogathass a hely nevezetességeihez, és az utolsó cseppig kiélvezhesd a helyiek vendégszeretetét. Ezért szeretnénk meghívni benneteket Szarvasra, hogy az álomállás helyszínén találkozhassatok.

A zsűri a végső döntést a szarvasi személyes interjú után hozza majd meg. A személyes találkozóra várunk téged pároddal, családoddal, kutyáddal, tehát azzal a csapattal, amellyel az állásra jelentkeztél.  
A személyes interjú időpontja: 2011. július 22. péntek  A helyszín: Szarvas

A személyes interjú után még aznap délután sor kerül az eredményhirdetésre is, majd a legjobb három csapat együtt ünnepelheti meg a győztest, hiszen mindhárom döntős a város vendégszeretetét élvezi majd a személyes interjút követő estére és éjszakára. A szállást és az ünnepi vacsorát szintén az állás kiírói állják. 
 Az interjú időpontjával és pontos helyszínével kapcsolatban hamarosan jelentkezünk. 
A második fordulóra érkezett pályázati anyagokat elolvashatjátok a Miért éppen Szarvas? blogban, amelyet augusztus 1-től a nyertes folytat majd. A legjobb három második fordulós pályamunkát hamarosan feltöltjük a Miért éppen Szarvas? facebook oldalra, ahol újra indulhat a lájkverseny, most már a legjobb három részvételével. 

Reméljük, ti is izgatottan várjátok a személyes találkozást!
Még egyszer gratulálunk! 

 

Üdvözlettel: Gombár Hajnalka

                    irodavezető"

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.06.25. 14:31

A csajok Szarvasra mutatnak

 

egy pályázatban a Szarvason átvezető 44-es útból kiindulva 44 kérdést tettem fel, melyekre a válasz mindegyiknél Szarvassal kapcsolatos volt. a pályázatot nem én nyertem, de úgy döntöttem, ha már kidolgoztam, akkor az elkövetkezőkben ezt az anyagot szép lassan közzéteszem ezen a blogon :)))

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.06.25. 14:22

Barna Béla szakmai önéletrajza a pályázatra

 

Béla és Mónika két gyermekükkel, Borbálával és Boldizsárral, illetve állandó és elmaradhatatlan útitársukkal, a család barátjával, Evelinnel jelentkezik az állásra.
 
Tisztelt Cím!
Az alábbi szakmai önéletrajzzal és mellékleteivel szeretnék jelentkezni a Szarvas városa által meghirdetett turisztikai élmény-ellenőr munkakörre.
 
Turisztikai szakmai önéletrajz
 
Barna Béla
 
Iskolák:
Gyöngyösön születtem 1974. július 2-án. Az általános iskolát Adácson, a középiskolát pedig Egerben, a Gárdonyi Géza Gimnáziumban végeztem. Egyetemi tanulmányokat a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán mint földrajz szakos, illetve a Bölcsészettudományi Karán mint kommunikáció szakos hallgató folytattam (1992-1997). Az egyetem mellett 1993-ban elvégeztem a TIT egyéves Országjárás-vezetői tanfolyamát Szegeden. 1999-ben nyertem felvételtelt a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Kommunikációs Tanszékének PhD-képzésére. Jelenleg turizmusföldrajzzal foglalkozok, a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktoriskolájában vagyok PhD-hallgató, témám: A turisztikai tér a médiában.
 
 Nyelvismeret:
Német középfok „C” típusú nyelvvizsga, 1991. (Á 0099438)
Angol alapfok „B” típusú nyelvvizsga, 1998. (004363)
 
 Turisztikai újságírói pálya:
1991-től: Turista Magazin
2005–   HTM (Hegyisport és Turista Magazin)
1993–1995 Szegedi Egyetem
1995–1996 Szegedi Napló, Reggeli Délvilág (Csongrád megyei napilapok)
1998–1999 Heves Megyei Nap
2003– 2004 Magyar Turista
2003– 2004 Kalandor (utazási magazin)
2002– 2008       Koktél, Egri társasági és üzleti magazin
2003–   Líceum Televízió, (turisztikai szerkesztő, Bakancsot fel! Turisztikai magazin)
 
 1993–1995 között a Szegedi Egyetem, 1995–1996 között a Szegedi Napló és a Reggeli Délvilág (Csongrád megyei napilapok), 1998–1999 között a Heves Megyei Nap című napilapoknál dolgoztam újságíróként. Utóbbi orgánumnál egy sorozatom jelent meg Séták Eger utcáin címmel, illetve az Eger a XXI. század küszöbén című könyv két fejezetét írtam. Önálló munkám a 2000-ben megjelent Ludas község monográfiája. 2002-ben a Magyar Turizmus Rt. felkérésére Észak-Magyarország tájegységeit bemutató prospektusszöveget írtam.
 
 Egy országos útleíró pályázat megnyerése után, másodikos gimnazista korom óta 1991-től a több mint 110 éves múltra visszatekintő Turista Magazin (illetve HTM, Hegyisport és Turista Magazin) munkatársa vagyok, több mint 500 publikációm jelent itt meg, de többször jelent meg útijegyzetem a Földrajz tanítása című folyóiratban is. Fennállása idején (2003-2004) cikkírója voltam a Kalandor utazási magazinnak, de 2002 óta havonta jelennek meg turisztikai témájú cikkeim és útijegyzeteim a Koktél című egri üzleti magazinban. 2003 óta az egri főiskolán működő Líceum Televízió munkatársa vagyok (turisztikai szerkesztő, Bakancsot fel! Turisztikai magazin).
Másfél éven keresztül saját blogot (Csámborgó / belabarna.blog.hu) vezettem saját domainnéven (www.csamborgo.hu).
 
 Többször vettem részt külföldi (Franciaország, Ausztria) és belföldi idegenforgalmi szervezetek által szervezett study touron, ún. sajtóúton. Egy alföldi study tour-ra példa: -Napfény, víz, élet címmel rendezett Csongrád megye természeti kincseit bejáró túrát turisztikai újságíróknak a Csongrád Megyei Önkormányzat és a C&T Hungary Utazási Iroda. Erről rövid blogbejegyzések és saját fotók:
 
és egy őszi study tour: http://belabarna.blog.hu/2009/9/page/2
 
 Fotózás:
Rendszeresen fotózok: két, Egerről és környékéről szóló könyv valamint egy kistérség prospektusának fotóanyagát készítettem el. 1998-2005 között Heves megye műemlékeit fotóztam a Bródy Sándor Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének fotódokumentációja számára. Az egri főiskolán Sajtófotó címmel szabadon választható kurzust tartottam több évben, jelenleg is. Fotóim kiállításon 2002-ben jelentek meg először („Tengerszinttől a hegycsúcsokig”, csoportos kiállítás) a Rákoshegyi Közösségi Házban, majd Gödöllőn. Turisztikai magazinokban és kiadványokban több címlapfotóm jelent meg.
 Turisztikai fotóim közül egy kis válogatás:
 
 Oktatói munka:
1999-től az egri Eszterházy Károly Főiskola Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékén dolgozok mint főiskolai tanársegéd, ahol egyéb más tantárgyak mellett A világ gazdasági és kulturális földrajzát oktatom, valamint Turisztikai újságírás címmel szabadon választható speciálkollégiumot tartok.
 
 Tizenöt éves korom óta 44 országban jártam már (Norvégiától Marokkóig, Portugáliától Szíriáig, Albániától Svédországig, Írországtól Izraelen át Indiáig). Ezen utazásokról és természetesen magyarországi barangolásaimról rendszeresen publikálok a már említett Turista Magazinban. 1999 őszén Pécsett részt vettem a Turizmus és kommunikáció című konferencián, és ugyancsak Pécsett 2002-ben Az útleírás, az útijegyzet mint a turizmus résztvevőinek kommunikációja – címmel tartottam előadást a Helyeink, tárgyaink, képeink – a turizmus társadalomtudományos vizsgálata című konferencián a PTE BTK Kommunikációs Tanszéke (Pécs) és a Néprajzi Múzeum (Budapest) szervezésében
 
 Személyes adatok, a velem együtt pályázó családtag és gyermek bemutatása.
Gyöngyösön születtem 1974. július 2-án. Családi állapotom: nős (1998), feleségem Barnáné Fekete Mónika középiskolai magyar- és angoltanár (Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Eger). A pályázat elnyerése esetén feleségem el tudja készíteni a blog angol nyelvű változatát. A csapat tagja állandó utitársunk és a család barátja, Asszonyi Evelin, aki testnevelés szakos hallgatóként a huszonéves korosztályba tartozik, így a kisgyerektől a negyvenes korosztályon át mindenkihez szólni tudunk. 
 Két gyermek édesapja vagyok: Borbála (2000) és Boldizsár (2003). A gyermekek gyakorlott utazók, Európa számos országában megfordultak már, imádják a természetet, a túrázást, a vizeket, a strandokat.
 
 (a család bemutatásához a mellékletben csatolok egy Szabad Földben megjelent interjút)
 
Elérhetőségeim:
Postacím:  Barna Béla, 3301, Eger, Postafiók 616.
Közösségi média:
Munkahelyi (Eszterházy Károly Főiskola, Eger) önéletrajz:

 

 

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.06.25. 14:17

Szarvas - a Kárpát-medence közepén

 

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.06.25. 14:14

Szarvas helye Európában - második közelítés

 

Szólj hozzá!

B à la Brown 2011.06.24. 10:15

Szarvas helye a világban - első közelítés

 

Szólj hozzá!