B à la Brown 2011.08.01. 17:42

Hol volt iskolás Petőfi fia?

A Szabadság út 11. szám alatti egykori Bárány Vendéglő egyemeletes ház, 1801-ből való, egykor postakocsi állomás volt. Az épület homlokzatán emléktábla hirdeti, hogy a Pestről Mezőberénybe menekülő Petőfi Sándor itt szállt meg feleségével és Zoltán fiával 1849. július 5-én. A dombormű jelenete: Petőfi ökölbe szorított kézzel siet az alföldi pusztaságban. Háttérben jól látható egy kis tanya, gémeskúttal. Az égen viharfelhők gyülekeznek. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia fia, Petőfi Zoltán (Debrecen, 1848. december 15. – Pest, Józsefváros, 1870. november 5.) ekkor még csak féléves volt. A későbbi színész és költő egyébként Szarvason járta felsőbb iskoláit.

 

Szarvason járt iskolába egyébként Gyóni Géza (Áchim Géza, 1884-1917) magyar költő, kinek leghíresebb verse a „Csak egy éjszakára” kezdetű költemény. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemszarvast.blog.hu/api/trackback/id/tr463117699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása